gebakken bestrating

Gebakken bestrating aanleggen Middelburg. Voor een klant in Middelburg hebben we nieuw gebakken bestrating aan mogen leggen. Ruim 50 m2 gebakken klinkers op een fundering van puingranulaat en ophoogzand. Omdat het een oprit betrof hebben we er voor gekozen een puinfundering aan te brengen. Dit zorgt er voor dat de bestrating belast kan worden met zwaardere lasten zonder dat dit verzakkingen oplevert. De klinkers zijn gelegd in elleboogverband. Voor opritten met klinkers passen we bijna altijd elleboog of keperverband toe. Dit zijn de sterkste verbanden. Het geheel is afgezand met zwart brekerszand (gemalen basalt) waardoor de klinkers onderling niet meer zullen verschuiven.

Deze diashow vereist JavaScript.

Nieuw gebakken klinkers

Nieuw gebakken klinkers hebben de eigenschap dat ze maatvast en van dezelfde dikte zijn. Hierdoor is het mogelijk de stenen te “vleien”. Vleien betekend dat het zandbed afgereid kan worden en de klinkers hierop gelegd kunnen worden. Met nieuw gebakken klinkers kunnen over het algemeen ook strakkere lijnen gecreëerd worden in tegenstelling tot oud gebakken bestrating.

Oud gebakken bestrating

Oud gebakken bestrating heeft de eigenschap niet maatvast en van verschillende diktes te zijn. Hierdoor kan je oud gebakken bestrating niet vleien. Hierbij komt een ambacht kijken, het ouderwetse “onder de hamer” straten. Een ambacht waar veel ervaring bij komt kijken wil je dit netjes uitoefenen. Elke steen wordt één voor één “op dracht” geslagen in het zandbed. Met andere woorden: De ene steen heeft meer zand nodig om de juiste hoogte te bereiken dan de andere. Schrijver Sierbestrating heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het verwerken van oud gebakken bestrating en verzorgd graag uw ambachtelijke project.

Hieronder een korte impressie van het proces “vleien”.

 

1 Reactie

  1. Sjoerd Schrijver en zijn mannen zijn keiharde werkers, met grote kennis van zaken. Wij zijn super blij met onze nieuwe strakke oprit! Hartelijk dank voor het mooie, degelijke werk dat jullie hebben geleverd. En last but not least, onze buren vonden het ook een verbetering van het straatbeeld 🙂
    Frank Tillema & Anita Saman.

Comments are closed.