Keien straten is een vak apart. Keien straten gebeurd nog ambachtelijk “onder de hamer”. Elke steen wordt één voor één op “dracht” geslagen.  Doordat elke steen er met de hamer in wordt geslagen is de kwaliteit van de bestrating aanzienlijk groter ten opzichte van stenen die op een zandbed worden gelegd. Er is minder kans dat de bestrating gaat na zakken.

Afgelopen maart heb ik dit mooie project mogen verzorgen in Kapelle. Samen met de klant heb ik alle wensen doorgenomen en we kwamen al snel tot de conclusie dat deze steen erg mooi zou matchen bij de woning. “Zie je het zitten om deze keien te straten?” was de vraag. Hier hoefde ik niet lang over na te denken. Het ambachtelijk onder de hamer straten is nog altijd het mooiste wat er is en dit doe ik dan ook erg graag.

In overleg met de klant heb ik besloten een gestabiliseerd zandbed aan te brengen. Dat wil zeggen dat zand wordt gemengd met cement waardoor de straatlaag één grote massa wordt. Doordat de oprit veel gebruikt wordt met het op en afrijden van auto’s hebben we gekozen voor een extra harde fundering van gebroken puin. De bestrating wordt opgesloten door middel van 10/20 opsluitbanden. Een forse opsluitband waardoor de bestrating geen kans krijgt om uit te zakken. Na het onder de hamer aanbrengen van alle keien in halfsteensverband hebben we het geheel afgezand met zwart brekerszand. Dit zwarte brekerszand wordt gemaakt van gemalen basaltblokken. De belangrijkste eigenschappen van zwart brekerszand zijn zijn goede draagkracht en stabiliteit. In dit geval paste de kleur ook het beste bij de keien. Na het aftrillen van het geheel hebben we weer een prachtige oprit opgeleverd.

 

Deze diashow vereist JavaScript.